Політика

СБУ заочно повідомила про підозру урядовцю РФ у сприянні перекиданню російських військ через Бердянськ

СБУ заочно повідомила про підозру урядовцю РФ у сприянні перекиданню російських військ через Бердянськ

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру заступнику міністра транспорту Росії Олександру Пошиваю в сприянні перекиданню російських військ на фронт через морський порт окупованого Бердянська. Про це повідомляє пресслужба відомства 27 березня.

Окрім Пошивая, фігурантами у справі про пособництво у веденні агресивної війни, скоєному за попередньою змовою групою осіб, є керівник федерального агентства морського та річкового транспорту РФ Захарій Джіоєв та голова федеральної установи «Адміністрація морських портів Азовського моря» Сергій Сафонічов.

Після того, як у лютому 2022 року російські війська окупували Бердянськ, Пошивай, Джіоєв і Сафонічев, за версією слідства, організували використання місцевого морського торговельного порту для потреб Міноборони РФ.

Читайте також: Нова залізниця РФ на окупованих територіях: у розвідці Британії розповіли про мету її створення і вразливість

«Фігуранти задіяли цивільні судна морпорту для перекидання російських військ до тимчасово окупованих регіонів півдня України. Це стало особливо актуальним для кремля після вибуху на «Керченському мосту», коли було порушено логістичні шляхи загарбників та їхнє забезпечення через тимчасово окупований півострів», – йдеться в повідомленні СБУ.

Також, додають у Службі, фігуранти організували зведення на території Бердянського морпорту та його акваторії російських фортифікаційних споруд і загороджень.

Росія почала використовувати захоплений порт Бердянська як логістичний хаб для постачання свого військового угруповання, яке знаходиться у Херсонській та Запорізькій областях, у березні 2022 року. Для цього з порту вивели усі комерційні судна.

Тоді ж Військово-морські сили України почали обстрілювати Бердянський порт. При одному з ударів було потоплено великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Орськ», пошкоджено ще два кораблі та знищено резервуар на 3 000 тонн палива, а пожежа перекинулася на склад боєприпасів.

Новини