Політика

Сенат США проголосував за надання допомоги Україні

Сенат США проголосував за надання допомоги Україні

Сенат США 23 квітня проголосував за пакет військової допомоги, який включає понад 60 мільярдів доларів для України, після того, як Палата представників підтримала цей захід 20 квітня після місяців суперечок.

«За» проголосували 79 сенаторів, «проти» – 18.

Тепер документ для вступу в дію має підписати президент США. Джо Байден заявив, що підпише законопроєкт, як тільки він надійде.

«Я підпишу цей законопроєкт і звернуся до американського народу, як тільки він буде на моєму столі завтра, щоб ми могли розпочати надсилання зброї й обладнання в Україну цього тижня», – цитує заяву Байдена Білий дім.

«Це важливе законодавство зробить нашу країну і світ більш безпечними, оскільки ми підтримуємо наших друзів, які захищаються від терористів, таких як «Хамас», і тиранів, таких як Путін», – додав президент США.

Президент України Володимир Зеленський подякував сенаторам з обох партій за підтримку документу, а також президентові Байдену і «всім американцям».

«Це голосування зміцнює роль Америки як маяка демократії і лідера вільного світу… З нетерпінням очікую на швидке підписання законопроєкту і надання наступного пакету військової допомоги, що відповідатиме рішучості, яку я завжди відчуваю в наших переговорах. Далекобійні спроможності України, артилерія та ППО є вкрай важливими інструментами для якнайшвидшого відновлення справедливого миру», – написав Зеленський у телеграмі.

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про національну безпеку, який передбачає військову допомогу на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США, зокрема, для України в розмірі близько 61 мільярда доларів. Також передбачається передача Україні ракет ATACMS, про які давно просить Київ.

Голосування відбулося після того, як демократи і республіканці дійшли згоди щодо законопроєктів після місяців незгоди частини республіканців із подальшою підтримкою США для України на тлі вторгнення Росії.

Директор ЦРУ Вільям Бернс 18 квітня попередив американських законодавців, що, в разі якщо США не нададуть військової підтримки, Україна може програти війну проти Росії до кінця року.

Новини