Політика

Міноборони Німеччини повідомило про новий пакет військової допомоги для України

Міноборони Німеччини повідомило про новий пакет військової допомоги для України

Міністерство оборони Німеччини оприлюднило 28 березня інформацію про нову військову допомогу для України. Вона передбачає артилерійські снаряди, безпілотники та гранатомети, вказано на сайті відомства.

Пакет допомоги передбачає боєприпаси для танків Leopard, снаряди калібру 155 мм, розвідувальні безпілотники RQ-35 HEIDRUN, системи для виявлення дронів, машини для розмінування WISENT, машини для евакуації Bergepanzer, гранатомети GMG, переносні протитанкові засоби RGW 90 Matador та інші засоби.

Вказано, що у бюджеті країни на 2024 рік закладено 8 мільярдів євро на допомогу для України.

У Міноборони Німеччини зауважили, що близько 5 мільярдів євро (2023 рік) та 1,6 мільярда євро (2022 рік) вже витрачено на військову допомогу Україні. Ще 2,9 мільярда євро було виділено в перші два роки війни на поставки між 2025 і 2028 роками.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет військової допомоги для Києва на 500 мільярдів євро. Про це він сказав у рамках зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») 19 березня. Він обіцяв, що до поставки увійдуть 10 тисяч артилерійських снарядів, 100 бронемашин для піхоти і 100 транспортних автомобілів.

Читайте також: Німеччина приєднується до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України

Також Пісторіус під час зустрічі з польським колегою Владиславом Косиняк-Камишем повідомив, що домовився з Польщею про збільшення виробництва боєприпасів для України. Пісторіус зазначив, що «Берлін і Варшава працюватимуть над цим з промисловістю обох країн».

Німецький Бундестаг на засіданні 14 березня знову не підтримав поставку Україні далекобійних ракет Taurus.

Напередодні голосування канцлер Німеччини Олаф Шольц під час дебатів у нижній палаті німецького парламенту 13 березня повторив тезу, що не підтримує постачання Україні далекобійних ракет Taurus. Він заявив, що для нього це межа, яку він не хоче перетинати.

Після цього голосування президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, під час якої лідери обговорили подальшу політичну, економічну та оборонну співпрацю.

Новини