Економіка

Банк розвитку Ради Європи надасть Україні 100 млн євро для компенсацій за знищене житло

Банк розвитку Ради Європи надасть Україні 100 млн євро для компенсацій за знищене житло

Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) затвердила проєкт «НОМЕ. Компенсація за знищене майно», який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 мільйонів євро, повідомляє 27 березня пресслужба українського уряду.

Участь у засіданні, яке відбулося у період з 25 по 26 березня у Франції, взяла заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова. Вона зазначила, що житловий сектор залишається одним із найбільш постраждалих внаслідок війни – загальні збитки оцінюються майже у 50 мільярдів доларів США.

За даними уряду, учасники бойових дій, люди з інвалідністю та багатодітні сім’ї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак РФ житло у вигляді сертифікатів на придбання житла. Повідомляється, що проєкт буде реалізовуватися по всій території України.

Після автоматизованої перевірки заяву на отримання сертифікату буде опрацьовувати та схвалювати спеціальна Державна комісія з компенсації. Стан розгляду заяви можна буде бачити у мобільному застосунку «Дія», обіцяють в уряді.

«У рамках проєкту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Новий проєкт для України дозволить громадянам, які отримали компенсації за знищені домівки, якнайшвидше повернутись до звичного життя», – розповіла заступниця міністра фінансів.

У червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи.

Раніше Міністерство юстиції повідомило, що українці через додаток «Дія» зможуть подати заяву до Міжнародного реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати заявки про пошкоджене або зруйноване житлове нерухоме майно за наявності акту про обстеження від місцевої влади.

Читайте також: Уряд схвалив два документи для функціонування Міжнародного реєстру збитків, завданих Росією – Шмигаль

22 березня у Києві запрацював офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Очікують, що в рамках першого етапу до міжнародного реєстру надійдуть сотні тисяч звернень, оскільки в українському реєстрі вже зафіксовано близько 500 тисяч заяв на компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло.

Відомо, що потреби на відбудову України складають вже майже 486 мільярдів доларів. Такі результати третьої оцінки збитків і потреб (RDNA3), яку український уряд провів спільно зі Світовим банком.

RDNA3 – це оцінка збитків і потреб на відновлення України, над якою спільно працюють уряд, Світовий банк, Єврокомісія, ООН та інші партнери. Вона включає завдання від Багатосторонньої координаційної платформи донорів, а також інвестиційні пріоритети уряду України щодо відновлення країни.

Новини