Політика

НАТО працює над можливістю передати Україні більше ППО, не лише Patriot – Столтенберґ

НАТО працює над можливістю передати Україні більше ППО, не лише Patriot – Столтенберґ

НАТО проводить консультації з членами альянсу, щоб вони передали частину своїх систем протиповітряної оборони в Україну, зосередившись на системах Patriot, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
18 квітня на пресконференції під час засідання G7 на рівні міністрів.

«Ми працюємо над можливістю надання Україні більшої кількості батарей Patriot. Ми ведемо діалог з деякими конкретними країнами. Батареї Patriot є критично важливими, тому що вони є найсучаснішими. Вони можуть збивати найсучасніші балістичні ракети і особливо гіперзвукові російські ракети «Кинжал», – зауважив генсек.

Він також додав, що країни НАТО мають інші системи – NASAMS, AMRAAM, RST і багато інших.

«Ми працюємо в НАТО з усіма членами альянсу і просимо їх надати системи, такі як, наприклад, Patriot або SAMP/T, а також інші системи, такі як NASAMS і багато інших. А тих членів альянсу, які не мають систем протиповітряної оборони, ми просимо надати фінансову підтримку», – розповів Столтенберґ.

За його словами, якщо члени НАТО не підтримають Україну, то вони не зможуть «захистити свою країну». Генеральний секретар додав, що 99% підтримки Україні надійшло від країн-членів НАТО, але «потрібно робити більше».

Раніше, сьогодні, канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вказав на те, що Україна сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей системи протиповітряної оборони Patriot, розглядає навіть варіант їх позики.

Також президент Володимир Зеленський заявляв – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час.

Новини