Політика

Уряд збільшив суму мікрогрантів для Харкова – Шмигаль

Уряд збільшив суму мікрогрантів для Харкова – Шмигаль

Кабмін вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами Шмигаля, Кабмін вдвічі збільшив суму мікрогрантів для Харкова й Харківської області. Тепер їх розмір складатиме до 500 тисяч гривень для одного громадянина, який вирішить започаткувати власну справу.

Водночас представник уряду у Верховній раді Тарас Мельничук пояснив, що також було передбачено можливість щодо отримання мікрогранту розміром 75 тисяч гривень. Це можливо у разі зобов’язання фізичної особи зареєструватись фізичною особою-підприємцем.

Окрім цього було доповнено перелік відомостей, які має зазначати отримувач мікрогрантів/грантів у заяві, даними щодо належності до категорії осіб з інвалідністю, категорії внутрішньо переміщених осіб.

Серед інших змін, які внесено до програми «Власна справа» та програми грантів для ветеранів і другого з їхнього подружжя:

  • надано можливість отримати грант для ветеранів особам зі складу добровольчих формувань;
  • забезпечено прийняття рішення про надання мікрогранту/гранту Державним центром зайнятості з урахуванням підтвердження отримувачем відсутності даних, у разі отримання з автоматизованих систем інформації щодо наявності судових справ, виконавчих проваджень, арешту/конфіскації активів, податкового боргу;
  • надано можливість отримувачу підтверджувати сплату податків, ЄСВ (зокрема за працевлаштованих відповідно до умов надання мікрогрантів/грантів осіб) шляхом подання до Державного центру зайнятості відповідних відомостей у випадку, коли за результатами інформаційного обміну між Державною службою зайнятості, Пенсійним фондом України та ДПС така інформація відсутня;
  • поліпшено умови використання отримувачем коштів мікрогранту/гранту шляхом визначення випадків, які не вважатимуться нецільовим використанням коштів;
  • надано отримувачу можливість змінити цільове призначення мікрогранту/гранту шляхом подання відповідної заяви до регіонального центру зайнятості або через кабінет отримувача на Порталі «Дія».

Наприкінці березня Міністерство фінансів повідомило, що протягом місяця до бюджету України надійшло близько 9 мільярдів доларів США зовнішнього фінансування.

При цьому в уряді наголосили, що кошти від ЄС є першим траншем у межах нового інструменту Ukraine Facility. Вони є частиною перехідного фінансування, загальний обсяг якого сягає 6 мільярдів євро.

Рада Європейського cоюзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро на 2024–2027 роки в лютому. Ці кошти буде спрямовано на підтримання життєдіяльності, відновлення української держави та проведення реформ на шляху до членства в Європейському союзі.