Політика

у 2024 році на виборців у багатьох країнах чекатиме «потік брехні» та дезінформації

у 2024 році на виборців у багатьох країнах чекатиме «потік брехні» та дезінформації

Державний секретар США Ентоні Блінкен попереджає, що у 2024 році на виборців і кандидатів, які беруть участь у волевиявленнях у багатьох країнах світу, чекатиме «потік брехні» та дезінформації, зокрема завдяки стрімкому розвитку штучного інтелекту та соціальних мереж.

«Цього року на вибори пiде майже половина населення світу. Це незвичайний рік виборів у країні за країною. Але громадяни та кандидати зіштовхнуться із потоком брехні, який задушить серйозні громадянські дискусії», – сказав під час виступу на третьому Саміті за демократію в Сеулі Блінкен, якого цитує «Голос Америки».

За його словами, використання цифрових технологій – соцмереж і штучного інтелекту – різко прискорило темпи поширення дезінформації.

«Фейкові новини та дезінформація, засновані на штучному інтелекті та цифрових технологіях, не тільки порушують особисту свободу та права людини, але й загрожують демократичним системам», – зазначив держсекретар США, додавши, що «вороги демократичних країн використовують це, щоб скористатися розбіжностями всередині демократій, просуваючи недовіру, цинізм, нестабільність, налаштовуючи одну групу проти іншої, дискредитуючи інституції».

Він зауважив, що люди посилюють цю динаміку іноді навмисно, іноді під впливом ботів та алгоритмів, навчених упередженій інформації.

Блінкен нагадав про викриті дезінформаційні кампанії Китаю та Росії. Він вказав на звіт Держдепартаменту за 2023 рік, у якому йдеться, що Китай витратив мільярди доларів на поширення пропаганди та придушення західних ЗМІ.

Також він нагадав про викриту схему інформаційного впливу Росії в країнах Латинської Америки:

«Ми розкрили приховану кампанію Кремля з підриву підтримки України в Західній півкулі, відмивання російського контенту через латиноамериканські ЗМІ для того, щоб він виглядав органічним».

У 2024 році заплановані вибори у ЄС – до Європарламенту, а також мають відбутися президентські вибори в США.

Новини