Події

У 16 разів більше порівняно з 2023 роком – Міноборони про російські атаки авіабомбами

У 16 разів більше порівняно з 2023 роком – Міноборони про російські атаки авіабомбами

Заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк заявив, що від початку 2024 року російська авіація скинула на позиції українських захисників понад 3500 авіабомб – це у 16 разів більше у порівнянні з 2023 роком. Про це він повідомив у статті для агенції «Укрінформ».

«Російська бойова авіація домінує у небі. Ворожі винищувачі активно застосовують по наших позиціях на лінії бойового зіткнення та прифронтових районах керовані авіаційні бомби. Від початку поточного року (за 77 діб) літаки противника скинули на наші позиції понад 3500 авіабомб, що у 16 разів більше у порівнянні з 2023 роком», – написав він.

Заступник міністра зауважив, що з моменту останньої зустрічі в форматі «Рамштайн» (14 лютого) Сили оборони України знищили 12 російських винищувачів-бомбардувальників, один А-50а, але, попри ці втрати, у РФ залишається перевага.

Читайте також: Нова загроза для фронту – модернізовані КАБи РФ: як протидіяти?

За його словами, переламати домінування російських військ у повітрі мають західні літаки F-16, що підвищить можливості Сил оборони України на землі.

«Але наразі ситуація така, що у нас ще немає F-16, а запаси боєприпасів певних номенклатур падають до критичного рівня. Ці та інші фактори ускладнюють Силам оборони України виконання завдань з відсічі агресору», – повідомив він.

Також на тлі домінування в повітрі від початку 2024 року перевага в артилерійському вогні вздовж лінії фронту становить 7:1 на користь російських військ, додав Гаврилюк.

Читайте також: РФ виробляє артилерійських снарядів майже втричі більше, ніж партнери можуть надати Україні – CNN

У лютому український президент констатував, що Україні було надано лише 30% від обіцяного Євросоюзом мільйона снарядів.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що спроба України перехопити у Росії ініціативу на полі бою є оперативно обґрунтованою, але тривалі затримки військової допомоги Заходу, ймовірно, відстрочать ці зусилля Києва відновити ініціативу.

Новини