Політика

Кулеба прокоментував обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Кулеба прокоментував обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Захист інтересів України є пріоритетом в умовах повномасштабної війни, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 23 квітня. Таким чином він прокоментував дані про припинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном.

«Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна», – написав він у мережі X (раніше Твіттер).

Міністр також вказав на те, що й до ухвалення нового закону про мобілізацію військовозобов’язані мали оновлювати свої документи в територіальних центрах комплектування.

Читайте також: Веніславський пояснив, чому чоловіки за кордоном мають оновити дані в консульствах

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», – додав дипломат.

Кулеба пообіцяв, що незабаром МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах з урахуванням вступу в дію змін у законодавстві про мобілізацію.

Раніше україномовне видання в Чехії Gromada повідомило, що паспортний сервіс для українців в Празі призупинив видачу готових документів. Суспільний мовник з повідомленням на дипломатичного працівника повідомив, що прийом громадян призовного віку тимчасово зупинений.

Читайте також: Малюська каже, що для мобілізованих засуджених створюватимуть окремі підрозділи

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Новини