Головне

Європарламент не визнав вибори президента Росії та назвав їх «фарсом» – резолюція

Європарламент не визнав вибори президента Росії та назвав їх «фарсом» – резолюція

Європарламент засуджує «нелегітимні президентські вибори» в Росії та на окупованих Росією територіях України. Відповідну резолюцію євродепутати ухвалили на засіданні 25 квітня, повідомляє пресслужба інституції.

Документ підтримали 493 голосами «за», 11 були «проти» і 18 «утрималися».

«Ця фарсова вистава російської влади мала єдину мету – створити видимість виборчої легітимності для Володимира Путіна, його політики невпинних внутрішніх репресій і, перш за все, для агресивної війни проти України», – вказано у повідомленні.

Депутати закликають держави-члени ЄС обмежити відносини з Путіним питаннями, необхідними для регіонального миру, а також гуманітарними та правозахисними цілями, наприклад, обміном полоненими, поверненням дітей, депортованих з України, або закликами до звільнення політичних в’язнів.

Також парламент «шкодує, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вирішив відступити від ЄС і привітати Володимира Путіна з його фіктивним переобранням».

Між тим, Євродепутати закликають ЄС продовжувати активно підтримувати незалежні російські організації громадянського суспільства, незалежні ЗМІ та правозахисників, а також активно взаємодіяти з російською демократичною опозицією та надавати їй підтримку.

10 квітня у Європарламенті відбулися дебати щодо результатів виборів у Росії. Далі парламентарії працювали у комітетах аби узгодити проєкт резолюції про невизнання Володимира Путіна легітимним президентом.

Резолюції Європарламенту мають насамперед рекомендаційний характер.

15–17 березня в Росії і на окупованих Москвою територіях України відбулося голосування на виборах президента. 18 березня російська Центральна виборча комісія повідомила, що за результатами голосування Володимир Путін набрав 87,28%.

Незалежні спостерігачі та експерти оцінюють вибори як невільні та неконкурентні. Путін, який керує Росією з 2000 року, балотувався на п’ятий термін. Усім кандидатам від непарламентських партій та самовисуванцям, які збирали підписи, Центральна виборча комісія в реєстрації відмовила.

Новини