Політика

уряд має знайти «фінансову основу» для роботи Служби зовнішньої розвідки

уряд має знайти «фінансову основу» для роботи Служби зовнішньої розвідки

Потенціал Служби зовнішньої розвідки високий, але вона потребує «можливостей оперативних дій» – про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 28 березня.

Так він прокоментував призначення нового голови СЗР:

«Потрібно більше інформації, більше можливостей впливу».

За словами Зеленського, Росія витрачає мільярди доларів на операції за кордоном: «вони поширюють хаос, підривають роботу нормальних інституцій, вкладаються в дезінформацію, у підкуп громадських і політичних лідерів». Йдеться, зокрема, про країни Африки, частини Азії, Європу.

«Америка – і Північна, і Латинська – також є об’єктом російської розвідувальної та хаотизуючої діяльності. Багато в чому цей їхній вплив працює проти нашої держави й нашого захисту», – додав він.

Читайте також: Зеленський припускає, що новий наступ Росії почнеться наприкінці весни

Зеленський визнав, що Україна не може протиставити цьому подібний ресурс, у тому числі фінансовий. Відтак Служба зовнішньої розвідки повинна активізувати виконання інституційних завдань.

«З іншого боку, надійна робота такої організації не може бути дешевою. І це зараз завдання для уряду загалом і Міністерства фінансів: потрібно шукати й знаходити фінансову основу для роботи нашої розвідки – розширити фінансування під конкретні проєкти, під конкретні цілі та загалом під розвиток системи зовнішньої розвідки», – сказав президент.

Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки Олега Іващенка 28 березня. Він зауважив, що в умовах об’єктивно обмежених ресурсів Україна повинна знаходити можливості та правильно ними користуватись, щоб могти знищувати окупанта, захищати своїх людей і звільняти свою територію.

Новини