Політика

Джонсон обіцяє 20 квітня винести на голосування Конгресу США допомогу Україні

Джонсон обіцяє 20 квітня винести на голосування Конгресу США допомогу Україні

Спікер Палати представників США Майк Джонсон повідомив сьогодні 17 квітня, що у Конгресі у суботу ввечері відбудеться голосування за його пропозицію щодо відновлення довготривалої військової допомоги Україні, а також Ізраїлю.

За його словами, текст законопроєктів про надання допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню буде опублікований «найближчим часом». Комітет Палати представників також опублікує текст окремого законопроєкту про безпеку кордонів США «пізніше цього дня».

Раніше лідери чотирьох комітетів й одного підкомітету Палати представників США, представники республіканців виступили із заявою на підтримку плану спікера Майка Джонсона ухвалити цього тижня законопроєкти, що передбачають безпекову допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон 15 квітня представив чотири окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню і про пріоритети національної безпеки. Джонсон стверджує, що цього тижня конгресмени розглянуть окремі законопроєкти «зі структурованим і відповідним процесом внесення змін».

Тексти цих окремих законопроєктів не опубліковані, також незрозуміло, який із них Палата розглядатиме в першу чергу. Може знадобитися ще багато тижнів, щоб ці законопроєкти стали законами. Якщо Палата представників ухвалить допомогу Україні, законопроєкт повернуть на голосування в Сенат, який із наступного тижня матиме двотижневу перерву.

Після зустрічі з колегами-республіканцями 16 квітня Джонсон заявив, що «не йде у відставку», і назвав пропозицію про його усунення «абсурдною», в той час, як він прагне отримати голоси, необхідні для надання допомоги союзникам США. Щонайменше двоє ультраправих республіканців погрожували усунути Джонсона з посади спікера, якщо він дозволить проголосувати за допомогу Україні.

Частина республіканців, особливо тих, хто тісно пов’язаний із колишнім президентом Дональдом Трампом, імовірним кандидатом від партії на цьогорічних президентських виборах у США, скептично ставляться до допомоги Києву в його боротьбі з Росією і виступають проти виділення додаткових мільярдів доларів для допомоги Україні.

На тлі удару Ірану по Ізраїлю президент США Джо Байден і лідери Конгресу провели чергову телефонну розмову, присвячену військовій допомозі Україні та Ізраїлю. Як повідомляли в Білому домі, президент заявив про термінову необхідність ухвалення Палатою представників законопроєкту про виділення допомоги Ізраїлю, Україні та Тайваню, раніше вже схваленого Сенатом.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт.

Президент України Володимир Зеленський цього місяця заявив, що в разі, якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для протистояння вторгненню Росії, Україна «програє війну».

Новини